4 alternatywne „szczepionki” przeciw grypie

Apteki zaczęły już sprzedawać szczepionki przeciw grypie. Jesienno-zimowe miesiące są czasem, kiedy coraz więcej z nas łapie przeziębienie i choruje na grypę. Jakie środki możesz podjąć, aby nie dopuścić do przeziębienia lub epizodu wyniszczającej grypy?

Zwiększenie odporności jest ważne w radzeniu sobie z przeziębieniem i grypą. W jaki sposób można to zrobić naturalnie?

Syrop z czarnego bzu

Udowodniono, że syrop z czarnego bzu pomaga przy przeziębieniu i grypie.

Warzywa korzenne, zupy i wolno gotowane gulasze

Potrawy te, podobnie jak fasola i soczewica, są idealne na sezon jesienno-zimowy. Nie przejmuj się kaloriami (choć unikaj spożywania zbyt dużej ilości tłuszczu i cukru podczas gotowania).

Jedz więcej czosnku i cebuli

Oprócz tego, że jest on bogaty w przeciwutleniacze i selen, czosnek działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Zarówno czosnek, jak i cebula należą do rodziny Allium, która jest bogata w związki zawierające siarkę, odpowiedzialne za wiele ich prozdrowotnych właściwości.

Wyeliminuj stres

Wielu uważa stres lub lęk za główną przyczynę obniżonej odporności. Spróbuj medytacji lub jogi. Więcej się śmiej. Bądź mniej krytyczny. Nie martw się na zapas.

Dodaj komentarz