Korzyści wynikające z jedzenia bananów, są różne w zależności od koloru ich skórki
Jak wiadomo, banany są bogate w potas i inne składniki odżywcze. Jednakże, zgodnie z „Medical Forum”, przy wyborze tego popularnego owocu, należy zwrócić uwagę na jego kolor.
Najcenniejszą dietę stanowią zielone owoce. Mają skrobię, która pozytywnie wpływa na stan jelit i zmniejsza ryzyko raka. Ponadto, ten produkt przyczynia się do pojawienia się glukagonu, który katalizuje metabolizm.
Żółte owoce zawierają wiele przeciwutleniaczy, które poprawiają układ odpornościowy i pomagają wytwarzać dopaminę. Banany takie są bogate w węglowodany i są doskonałym źródłem energii. Wśród innych użytecznych substancji zawartych w ich składzie, możemy wyróżnić potas i magnez.
„Przejrzałe” banany, z brązowawym odcieniem, są szybko trawione z powodu dużej ilości cukru. Mają tryptofan, który pomaga radzić sobie ze stresem i bezsennością. W owocach, których skórka zaczyna czernieć, odkryto przeciwutleniacz, który ma właściwości przeciwalergiczne.