Odkryto nowe zalety płynące z picia kawy

Podczas procesu palenia, kawa produkuje specjalne substancje fenylindanowe, które zapobiegają rozwojowi choroby Alzheimera i Parkinsona – poinformował kanadyjski zespół badawczy z Uniwersytetu w Toronto.

Autorzy zbadali cztery rodzaje kawy: lekko paloną, mocno paloną, z kofeiną i bez kofeiny. Okazało się, że ta ostatnia próbka zapobiegała związanemu z wiekiem zmniejszeniu zdolności poznawczych charakterystycznych dla choroby Alzheimera i Parkinsona. Oznaczało to, że pozytywnego efektu nie zapewnia kofeina, ale inny związek wytwarzany podczas palenia ziaren kawy.

Przeciwutleniacze, fenyloindany, okazały się być substancją, która zapobiega tworzeniu się tak zwanych płytek amyloidowych – splotów neurofibrylarnych, które wywołują demencję.

Fenylindany są wyjątkowe pod tym względem, że są jedynym związkiem badanym w pracy, który zapobiega – lub raczej hamuje – gromadzenie się beta-amyloidu i białek tau, charakterystycznych dla choroby Alzheimera i Parkinsona – poinformowali badacze.

Dodaj komentarz