Sześć produktów spożywczych, które niszczą zęby

Wszyscy wiemy, że istnieją rzeczy, które skutecznie niszczą zęby, jak chociażby słodycze czy napoje energetyczne lub gazowane, które są bogate w cukry i węglowodany. Niektóre związki zawarte w cukrze wytwarzają kwas niszczący zęby. Ale są też produkty, które są uważane za zdrowe dla całego organizmu, ale twój uśmiech nie jest dzięki nim bezpieczny.

Oto sześć popularnych produktów spożywczych, które niszczą nasze zęby!

Owoce cytrusowe

Witamina C w pomarańczach jest dobra, kiedy łapie nas przeziębienie, ale nasz uśmiech na tym ucierpi. W przypadku, kiedy codziennie jesz cytrusy lub pijesz wodę z cytryną – może to osłabić, a nawet zniszczyć szkliwo, które później się już nie zregeneruje. Sok grejpfrutowy pity w dużych ilościach, ma prawie takie same działanie erozyjne jak Coca-Cola.

Jak to naprawić?

Po przekąskach z owoców cytrusowych, wypij dużą szklankę wody. Dwadzieścia minut później umyj zęby. Nie od razu, ponieważ tuż po zjedzeniu pomarańczy, zęby są zmiękczone, więc energiczne szczotkowanie faktycznie starłoby szkliwo.

Migdały

To jedne ze zdrowszych orzechów, bogate w witaminę E i pełne odżywczych tłuszczów. Ale jeżeli chodzi o zęby – te zadowolone nie są. Migdały są bardzo twardymi orzechami i zęby mają utrudnione zadanie, istnieje bowiem prawdopodobieństwo złamania lub pęknięcia.

Jak to naprawić?

Nie jedz całych migdałów. Spróbuj znaleźć w sklepie takie, które są podzielone na mniejsze cząstki.

Marynowane przekąski

Ogórki konserwowe są pysznym dodatkiem do kanapek, jednak mają dużą zawartość kwasu ze względu na ocet. To służy demineralizacji zębów. Marynowane produkty mają sporą zawartość cukru, który też nie służy jamie ustnej.

Jak to naprawić?

Po takiej przekąsce zjedz kawałek żółtego sera. Nie jest kwaśny, a ma wysoką zawartość wapnia, które zneutralizuje kwasy. Drugą alternatywą jest guma bez cukru, która dodatkowo wzmaga produkcję śliny, a ta przepłukuje usta.

Suszone owoce

Suszone owoce to zdrowa przekąska, ale warto dwa razy pomyśleć, kiedy zaczniemy codziennie jeść rodzynki. Ponieważ cała woda z owoców została wyssana, te suszone składają się z dużej ilości cukru, który ma tendencję do przywierania do zębów. A to prowadzi do powstawania bakterii w jamie ustnej.

Jak to naprawić?

Zrób ten sam trik, co po zjedzeniu cytrusów. Najpierw wypij wodę, a po 20 minutach umyj dokładnie zęby.

Kawa

Kawa jest naładowana przeciwutleniaczami, ale również przyczynia się do odbarwień. Zęby stają się po niej lekko brązowe i bardziej podatne na urazy.

Jak to naprawić?

Nie musisz każdego ranka pić trzech kubków kawy, zwłaszcza, jeżeli twoje zęby często się psują. Jeśli jednak nie możesz zrezygnować z porannego ładunku energii, rozważ przejście na mrożoną kawę i picie jej przez słomkę, co ograniczy kontakt z zębami. Możesz też unikać dużych ilości cukru i wlewać trochę mleka, które równoważy kwasowość.

Masło orzechowe

Nic tak nie poprawia humoru, jak łyżka masła orzechowego albo Nutelli, ale są one strasznie lepkie, więc jeżeli pozostają w kontakcie z zębami przez długi czas – te szybciej zaczną się psuć.

Jak to naprawić?

Wystarczy ograniczyć jedzenie masła orzechowego, co jednak trudno będzie zrobić, jeżeli chodzi o dzieci. Wtedy najlepiej po każdym takim maratonie słodkości, dokładnie wyszorować zęby.

Dodaj komentarz