Picie kawy w trakcie ciąży zwiększa ryzyko otyłości u dziecka?

Czy kobieta będąca w ciąży powinna zrezygnować ze spożywania swojej ulubionej filiżanki kawy? Ostatnie badania sugerują, że jest to kwestia do rozważenia, a wszystkiemu winne są późniejsze następstwa w życiu dziecka.

Otyłość w wieku dziecięcym to globalnie wzrastający problem. W ostatnich trzydziestu latach podwoiła się liczba otyłych dzieci i aż czterokrotnie zwiększyła liczba nastolatków będących w podobnym stanie. Badania wskazują, że w roku 2016 więcej niż jedna trzecia dzieci oraz nastolatków miała problemy z prawidłową wagą. Te alarmujące dane zachęcają badaczy do poszukiwania kolejnych źródeł „epidemii otyłości” z jaką boryka się obecnie świat, a ostatnie studia wskazują, że jednym z istotnych czynników może być spożywanie kofeiny przez kobiety będące w ciąży.

Badanie opublikowane w czasopiśmie „International Journey of Obesity” głosi, że dzieci matek, które w czasie ciąży spożywały kofeinę, były aż o 89% bardziej narażone na otyłość w porównaniu z pociechami tych kobiet, które na czas ciąży całkowicie wstrzymały się od jej spożywania.

Im więcej kobieta piła, tym ryzyko było większe – mówi autor badania, doktor De-Kun Li.

Dzieci matek, które konsumowały więcej niż 150 miligramów kawy dziennie, tj. odpowiednik jednej, średniej filiżanki, były o 2,3 razy bardziej narażone na późniejsze problemy z otyłością.

Studium obejmowało 600 matek i ich dzieci do ukończenia 15. roku życia. Kobiety były przepytywane w regularnych odstępach czasu podczas ciąży o kwestie związane z poborem kofeiny i dietą. Podobny proceder odnośnie sposobu odżywiania przeprowadzano u dzieci.

Praca Li pokazała, że kawa łatwo przechodzi przez barierę łożyskową pomiędzy krwią matki a płodu. Wciąż nie wiadomo jednak jak dokładnie substancje zawarte w kawie oddziałują na rozwój dziecka, choć badania przeprowadzane na zwierzętach pokazują, że kofeina może wpływać na zdolność metabolizowania cukru, a substancje chemiczne powodują wzrost insuliny, co zaś skutkuje większym poziomem cukru we krwi. Kofeina oddziałuje też na rozwój części mózgu odpowiedzialnej za metabolizm.

Niezaangażowany w studium badacz z NYU School of Medicine – Leonardo Trasande potwierdza wiarygodność badania i dodaje:

Konsumpcja kofeiny podczas ciąży przez długi czas była kwestią problematyczną, a jej możliwymi efektami były wczesne narodziny czy niedonoszenie dziecka.

Toksykolog Michele La Merrill z Uniwersytetu Kalifornia-Davis, również niezaangażowana w badanie, przyznała:

Gdy ryzyko jest mniejsze niż podwojone, tak jak ma to miejsce przy kawie, nie jest generalnie uważane za ryzyko dużej wagi. Jednak biorąc pod uwagę powszechne spożycie kawy podczas ciąży, już nawet małe zagrożenie może wpływać na człowieka.

Zauważyła też, że konsumpcja kofeiny jest łączona z rodzeniem mniejszych dzieci, a bycie mniejszym dzieckiem zwiększa ryzyko otyłości w latach późniejszych.

La Merrill podsumowała: 

Mądre kobiety powinny albo zredukować, albo wyeliminować spożycie kofeiny w czasie ciąży.

Dodaj komentarz